Löjrom, det ätbara guldet
Löjrom från Sverige är vida känd för sin enastående kombination av konsistens, färg och smak. Inte sällan serveras löjrom i samband med exklusiva bjudningar eller när något ska firas, men det går naturligtvis även utmärkt att piffa till vardagsrätten med en klick från detta ätbara guld.
Här hittar du allt som du behöver veta om löjrom.
Vad är löjrom?
Löjrom kommer från siklöjan, en fisk som blir ca 15 cm lång. På latin är dess namn Coregonus albula, och den tillhör släktet laxfiskar. Arten blir ungefär åtta år gammal, och fiskarna lever i stim. De föredrar näringsfattiga sjöar, men inte sällan kan de leta sig ut i bräckt vatten. De allra nordligaste delarna av Östersjön är till exempel ett område där siklöjan är talrik.
Mot slutet av året, när det är dags för parningen, kan en enskild hona innehålla upp till 3000 ägg. Och det är just dessa ägg som utgör grunden i vad vi i dagligt tal kallar för löjrom.
Kalixrom, en skyddad ursprungsbeteckning
Att siklöjan är Norrbottens landskapsfisk talar sitt tydliga språk om dess kulturella betydelse i regionen. I norra Sverige har fiskens delikata rom till och med fått en skyddad ursprungsbeteckning. Kalix Löjrom är sedan 2010 någonting som man endast får kalla löjrom som är fiskad i Haparanda, Kalix, Luleå och Piteå.
Hur tillreds löjrom?
Fisket av siklöjan i bottenviken påbörjas den 20 september och får pågå i ungefär fyra veckor framåt. Det kommersiella fisket får enbart ske i vissa utmärka områden i Norrbottens skärgård. Anledningen till begränsningen är att förhindra utfiske av arten, så att traditionen kan leva vidare.
I Vänern påbörjas fisket den 17 oktober och får hålla på till och med den 17 december.
Även Vänerlöjrom har blivit ett begrepp som numera marknadsförs av en förening. Genom att anamma kvalitetskrav och att löjrom från Vänern tillreds på samma sätt av dem som ingår i föreningen har löjrom från Vänern blivit en allt starkare konkurrent till Kalixrommen.
Det första som görs när fisken kommit i land från båtarna, är att honorna sorteras ut ur fångsten. Därefter ser man till att avlägsna den värdefulla romen, vilket är en konst i sig.
Fiskrommen kläms oftast för hand.
När romen sedan är urplockad, rengörs den noggrant.
Därefter torkas den, oftast genom att hängas upp i en påse av finmaskigt tyg så att eventuell vätska silas bort.
Till sist saltas den lätt (ca 4%), innan den fryses ned för förvaring och vidare distribution.
Löjrom innehåller fiskrom och salt. Den är helt fri från andra tillsatta ämnen.
Tre utsökta rätter med löjrom
Löjrommen är vida känd för sin fantastiska smak, och passar att äta både till vardag och fest. Här kommer tre förslag på rätter med löjrom som du enkelt kan tillaga.
Råraka med löjrom
Rårakor går snabbt att göra. Men det är samtidigt en rätt som många lätt glömmer bort. För att göra rårakor rengör och river du först potatis. Du saltar sedan den rivna potatisen för att därefter vrida ur all vätska ur den med hjälp av en handduk. Dela sedan upp potatisen i små plättar som du steker i några minuter på var sida, så att de blir sådär fint gyllenbruna. Servera dem med lite creme fraiche och en klick glittrande löjrom på toppen. Såväl barn som vuxna brukar älska den här rätten.
Snittar med västerbottenost
Att göra snittar från grunden behöver inte alls var så komplicerat som man först kan tro. Allt du till att börja med behöver göra är att hitta ett gott vitt bröd. Sedan skär du brödet i önskade bitar, varefter du smörsteker dem så att det blir sådär fint gyllenbruna. Därefter steker du lök i olivolja. Servera sedan toasten, med den stekta löken, lite creme fraiche och såklart en klick löjrom.
Toast med löjrom
Sist men inte minst tipsar vi här om en klassisk löjromstoast. Det är en rätt som alla, oavsett ålder och plats i tillvaron, uppskattar. I princip är tillagningen densamma som för snittar, men med skillnaden att du inte delar på toasten, utan istället steker den hel. Stekningen är viktig för att ge anrättningen en läcker färg. Toppa sedan med stekt lök, creme fraiche och löjrom.
Lämna en kommentar